O kávě

Jak pracujeme s kávou?

Kávová zrna nakupujeme z aktuálních sklizní. Pečlivě vybíráme a snažíme se získat zajímavé kávy pro Vás i pro nás. Pražíme dle potřeby naší kavárny a zákazníku. Pečlivě hledáme ten správný profil pražení, proto Vám můžeme nabídnout kávy jak světleji pražené, vhodné na filtrovanou kávu, tak i tmavěji na espresso. Nepražíme dopředu velké množství, tím zaručujeme kvalitu a čerstvost.

Balení, uchování a spotřeba kávy

  • Abychom uchránili kávu před vzduchem, vlhkem a různými pachy, balíme ji do třívrstvých sáčku PET/ALU/PE. Den pražení je uveden na každém sáčku.
  • Po upražení z kávových zrn uniká CO2, káva by se proto měla začít pít po 2-5 dnech, kdy se ustálí chemické reakce v upraženém zrnu. Káva pak dosahuje nejlepší kvality v 1 – 3 týdnu po upražení.
  • Největším nebezpečím pro kávu je především vzduch a světlo. Proto se doporučuje uchovávat kávu v uzavřené, suché, vzduchotěsné nádobě a uložit na tmavé místo.
  • Mletá káva ztrácí svoji kvalitu rychleji, proto se doporučuje namlít potřebné množství kávy před samotnou přípravou kávy. Pokud nemáte doma mlýnek, doporučujeme v našem eshopu nakupovat častěji v menším balení mletou kávu, aby byla kvalita zaručena.
  • Ideální doba spotřeby zrnkové kávy je cca 5 měsíců od data pražení.

Mletí

  • Pro zachování maximální čerstvosti je nejlepší kupovat naši kávu zrnkovou a teprve podle druhu přípravy si ji před samotným použitím namlít. Nicméně pokud mlýnek nevlastníte, kávu Vám rádi dle přání zdarma nameleme na našem profesionálním mlýnku. U každé kávy v našem eshopu je možnost volby mletí objednané kávy.
  • Jsou různé druhy přípravy kávy a každý vyžaduje jiný stupeň namletí, pokud si nejste jisti jaké mletí zvolit, kontaktujte nás, velice rádi Vám poradíme, nebo můžete v objednávce do poznámky uvést jakým způsobem si kávu připravujete. V případě nejasností Vás budeme kontaktovat.

Orientační hrubost mletí

  • extra jemné - džezva
  • jemné mletí – český turek
  • středně jemné mletí – Espresso, domácí espresso
  • středně mletí – Moka
  • hrubé mletí – překapávaná káva
  • velmi hrubé mletí – french press