Guatemala SHB Cafe El Santo Fraijanes
Popis
Guatemalská káva "El Santo" pochází od drobných pěstitelů v regionech El Cerrito a Los Verdes poblíž Fraijanes. Jeho jméno pochází od "Juanes Friars" (jezuitských bratří), kteří představili kávovník v Guatemale před více než 200 lety. Tato oblast je domovem řady tradičních odrůd, včetně Bourbon, Typica, Catuai a Pache Comun, které pěstuje mnoho místních zemědělců.
Káva se zde pěstuje v nadmořské výšce mezi 1 200 a 1 700 m n mořem, v sopečných půdách složených z čerstvého popela ze sopky Pacaya, stejně jako bahna a jílu, který produkuje vysoké živiny v půdě. Tento proces udržuje hladinu cukru, která vytváří jemný a vyvážený šálek.
Toto malé družstvo v regionu Fraijanes se nachází v blízkosti Guatemala City. Káva pro Guatemalu El Santo je sbírána od cca 50 malých farmářů, kteří pěstují tradiční odrůdy, jako je Bourbon a Typica. Každý ze zemědělců představuje kávu v průměru na pozemku o velikost 5 hektarů. K dispozici jsou tak komplexní informace nejen o jednotlivých výrobcích, ale také podrobnosti o denních šaržích tvořících daný kontejner. Tyto informace zahrnují počáteční kontrolu kvality, dobu fermentace, dobu sušení, atd.
San Victor Wet Mill
Beneficio San Victor se nachází mezi lagunou Los Pinos, sopkou Cerro Redondo a jezerem Amatitlan ve městě Los Verdes. Rodina Molinas ho vlastní od roku 1990, a "mlýn" obsluhuje Cooperativa El Cerrito, Cooperativa Fraijanes, drobné farmáře a několik statků z okolí. Jejich strojní zařízení šetří vodu, zlepšuje účinnost a udržuje kvalitu kávy. Wet Mill se stal známým producentemí široké škály špičkových mikrošarží. Ty sahají od dvojitého kvašení, medů a přírodních látek až po experimentální procesy.
Wet Mill poskytuje přímou zpětnou vazbu výrobcům po obdržení kávových třešní. To vede v průběhu času k vyšší a kvalitnější kávě, jak je patrné u naší Guatemaly El Santo.
Region: Fraijanes
Nadmořská výška: 1200 - 1700
Odrůdy: Bourbon, Typica, Pache Comun, Tekisik
Zpracování: washed, patio dried