Domácí příprava kávy

Dnešní trh nabízí velké množství domácích kávovarů. Nevýhodou však těchto přístrojů je jejich vysoká pořizovací cena. Proto jsme pro Vás připravili několik alternativních variant, jak připravit dobrou kávu, aniž byste investovali do drahých přístrojů.

 

French press

Jedna z nejlevnějších a nejjednodušších cest k dobré kávě.

Postup přípravy

Zhruba do jedné třetiny skleněné nádobky (na velikosti french pressu nezáleží) nasypte kávu. Zalijte ji horkou vodou tak, aby se promíchala veškerá káva – ideální teplota 92-96 °C. Uvidíte, jak káva začne bublat – to se uvolňuje CO2. Dejte na french press víko se zvednutým sítem (nestlačujte dolů). Vyčkejte chvíli a poté opatrně kávu zamíchejte, zavřete opět víkem se zvednutým sítem. Nechte louhovat 3-4 minuty a poté začněte pomalu tlačit síto dolů tak, aby se neustále dotýkalo stěn nádoby. Po stlačení ihned naléváme do šálků.

Hrubost mletí – velmi hrubé


Moka espress

Konvička moka nejlépe nahradí chuť espressa a káva z ní je opravdu silná.

Postup přípravy

Do spodní nádobky nalijte vodu až k pístu, který je umístěn na straně nádobky. Nasaďte na nádobku střední sítko a naplňte ho celé mletou kávou. Neumačkávejte. Konvičku dobře zašroubujte a můžete ji dát vařit na sporák.
Po chvíli uslyšíte, jak káva vytéká z ventilu ve vrchní části konvičky. Jakmile ji skoro celou naplní, sundejte konvičku z vařiče a můžete nalévat do šálků.

Hrubost mletí: středně hrubé


Chemex

Je další příjemnou a jednoduchou variantou k přípravě dobré filtrované kávy.

Postup přípravy

Filtr před použitím dobře propláchněte. Nasypte do něj kávu. Dávka záleží na množství nalité vody a jak silnou kávu chcete.
Kávu nejdříve zalijte trochou vody (ideální teplota by měla být 94-96stupňů celsia), aby se káva předpařila. Káva začne jemně bublat.
Poté začněte kávu zalévat zbytkem vody, nejlépe krouživými pohyby.
Voda se s kávou louhuje a pomalu překapává do spodní části nádobky. Louhovaní trvá přibližně 4 minuty. Po překapání můžete nalévat.
Použitý filtr vyhoďte.

Hrubost mletí: hrubé


Aeropress

Tento způsob přípravy kávy u nás není až tolik rozšířený. Na rozdíl od french pressu má káva plnější tělo, silnější chuť, ale zároveň není tak silná jako z vakuum potu.

Postup přípravy

Papírový filtr promyjte vodou, poté vložte do sítka a uzamkněte na konec plastového válce.
Plastový válec položte na hrnek a nasypte do něj 16-20g jemně umleté kávy.
Zalijte vodou (ideálně 95 stupňů celsia) a promíchejte, voda se tak dostane k veškeré kávě.
Ihned nasaďte píst a pomalu ho začněte tlačit dolů.
Do hrnečku začne vytékat jemná káva.

Hrubost mletí: jemné


Vakuum pot

Tento “laboratorní přístroj“ je další způsob přípravy kávy, který u nás není také tolik rozšířen. Příprava kávy v něm sice nepatří k nejjednodušším, ale výsledek stojí opravdu za to. Chce to jen cvik.

Postup přípravy

Skoro celou spodní nádobu naplňte vodou a dejte ji vařit na kahan, který je součástí balení. Pokud chcete celý proces urychlit, můžete do nádoby nalít již uvařenou vodu.
Při ohřívání vzniká pára, ta vytvoří tlak, který začne pomalu vytlačovat vodu přes trubici do vrchní části nádoby. Ve spodní části vznikne vakuum.
V okamžiku, kdy je téměř všechna voda v horní části nádoby, nasypte do ní kávu. Množství záleží na velikosti potu a Vaši chuti. Můžete se držet pravidla 60g kávy na 1l vody.
Přibližně 1minutu kávu louhujte a promíchávejte dřevěnou vařečkou.
Poté zhasněte kahan. Díky tomu se ve spodní části vytvoří podtlak a vylouhovaná káva začne stékat zpět dolů.
Můžete servírovat.

Hrubost mletí: hrubé


Džezva

Pokud jste milovníky turecké kávy, tento způsob přípravy je pro Vás přímo ideální. Příprava v džezvě patří k nejstarším způsobům a nejlépe se k tomu hodí směs světle pražené arabiky s robustou. Do kávy také můžete přidat různé sirupy, alkohol, kakao, pepř, chilli a jiná koření, vanilku nebo čokoládu.

Postup přípravy

Do džezvy nasypte 2 lžičky jemně mleté kávy a zalijte vodou. Dávku kávy přizpůsobte velikosti džezvy. Čím více dáte kávy, tím silnější bude.
Promíchejte a dejte vařit.
Jak se začne káva ohřívat, vytvoří se na povrchu jemná, ale velmi hustá pěna. Pěna začne postupně kypět a stoupat k okraji, v tuto chvíli dosahuje voda 96-97 stupňů celsia.
Ve chvíli kdy je pěna až u okraje, odstavte džezvu na chvilku ze zdroje tepla. Dejte pozor, aby Vám káva nepřetekla.
Po chvilce postavte džezvu zpět na vařič a nechte znovu vzkypět.
Tento postup opakujte 3x.
Poté servírujte do malých, předehřátých šalků.
Malou džezvu uvaříte za 4-6min.

Hrubost mletí: velmi jemné