Vše začalo v Irsku. Tam jsme žili, tam jsme se seznámili, tam se nám narodil syn, tam začala naše kávová cesta a tam vznikl nápad otevřít první Kašperskohorskou pražírnu kávy. Dveře do našeho obchodu s kávou se poprvé otevřely v létě 2013 a v našem jméně Rósta Kafe najdete kombinaci obou zemí.
Na začátku byl nápad, jak se zkusit uživit na Šumavě....nyní je to naše největší závislost a můžu říct, že máme to štěstí, že naše práce se stala naším velkým koníčkem :)
Řídíme se heslem: "nenabízet nic, co bychom sami nekoupili. Jsme sami sobě nejlepšími zákazníky a nejupřímnějšími kritiky.
Vítejte u nás :)
Jak pracujeme s kávou?
Kávová zrna nakupujeme z aktuálních sklizní. Pečlivě vybíráme a snažíme se získat zajímavé kávy pro Vás i pro nás. Pražíme dle potřeby naší kavárny a zákazníku. Pečlivě hledáme ten správný profil pražení, proto Vám můžeme nabídnout kávy jak světleji pražené, vhodné na filtrovanou kávu, tak i tmavěji na espresso. Nepražíme dopředu velké množství, tím zaručujeme kvalitu a čerstvost
Balení, uchování a spotřeba kávy
Abychom uchránili kávu před vzduchem, vlhkem a různými pachy, balíme ji do třívrstvých sáčku PET/ALU/PE. Den pražení je uveden na každém sáčku.
Po upražení z kávových zrn uniká CO2, káva by se proto měla začít pít po 2-5 dnech, kdy se ustálí chemické reakce v upraženém zrnu. Káva pak dosahuje nejlepší kvality v 1 – 3 týdnu po upražení.
Největším nebezpečím pro kávu je především vzduch a světlo. Proto se doporučuje uchovávat kávu v uzavřené, suché, vzduchotěsné nádobě a uložit na tmavé místo.
Mletá káva ztrácí svoji kvalitu rychleji, proto se doporučuje namlít potřebné množství kávy před samotnou přípravou kávy. Pokud nemáte doma mlýnek, doporučujeme v našem eshopu nakupovat častěji v menším balení mletou kávu, aby byla kvalita zaručena.
Ideální doba spotřeby zrnkové kávy je cca 5 měsíců od data pražení.
Mletí
- Pro zachování maximální čerstvosti je nejlepší kupovat naši kávu zrnkovou a teprve podle druhu přípravy si ji před samotným použitím namlít. Nicméně pokud mlýnek nevlastníte, kávu Vám rádi dle přání zdarma nameleme na našem profesionálním mlýnku. U každé kávy v našem eshopu je možnost volby mletí objednané kávy.
- Jsou různé druhy přípravy kávy a každý vyžaduje jiný stupeň namletí, pokud si nejste jisti jaké mletí zvolit, kontaktujte nás, velice rádi Vám poradíme, nebo můžete v objednávce do poznámky uvést jakým způsobem si kávu připravujete. V případě nejasností Vás budeme kontaktovat.
Orientační hrubost mletí
- extra jemné - džezva
- jemné mletí – český turek
- středně jemné mletí – Espresso, domácí espresso
- středně mletí – Moka
- hrubé mletí – překapávaná káva
- velmi hrubé mletí – french press