Vše začalo v Irsku. Tam jsme žili, tam jsme se seznámili, tam se nám narodil syn, tam začala naše kávová cesta a tam vznikl nápad otevřít první Kašperskohorskou pražírnu kávy. Dveře do našeho obchodu s kávou se poprvé otevřely v létě 2013 a v našem jméně Rósta Kafe najdete kombinací obou zemí. 

Na začátku byl nápad, jak se zkusit uživit na Šumavě....nyní je to naše největší závislost a můžu říct, že máme to štěstí, že naše práce se stala naším velkým koníčkem :)

Řídíme se heslem: "nenabízet nic, co bychom sami nekoupili.  Jsme sami sobě nejlepšími zákazníky a nejupřímnějšími kritiky.

Vítejte u nás :)

 

Jak pracujeme s kávou?

Kávová zrna nakupujeme z aktuálních sklizní. Pečlivě vybíráme a snažíme se získat zajímavé kávy pro Vás i pro nás. Pražíme dle potřeby naší kavárny a zákazníku. Pečlivě hledáme ten správný profil pražení, proto Vám můžeme nabídnout kávy jak světleji pražené, vhodné na filtrovanou kávu, tak i tmavěji na espresso. Nepražíme dopředu velké množství, tím zaručujeme kvalitu a čerstvost

Balení, uchování a spotřeba kávy

Abychom uchránili kávu před vzduchem, vlhkem a různými pachy, balíme ji do třívrstvých sáčku PET/ALU/PE. Den pražení je uveden na každém sáčku.

Po upražení z kávových zrn uniká CO2, káva by se proto měla začít pít po 2-5 dnech, kdy se ustálí chemické reakce v upraženém zrnu. Káva pak dosahuje nejlepší kvality v 1 – 3 týdnu po upražení.

Největším nebezpečím pro kávu je především vzduch a světlo. Proto se doporučuje uchovávat kávu v uzavřené, suché, vzduchotěsné nádobě a uložit na tmavé místo.

Mletá káva ztrácí svoji kvalitu rychleji, proto se doporučuje namlít potřebné množství kávy před samotnou přípravou kávy. Pokud nemáte doma mlýnek, doporučujeme v našem eshopu nakupovat častěji v menším balení mletou kávu, aby byla kvalita zaručena.

Ideální doba spotřeby zrnkové kávy je cca 5 měsíců od data pražení.

Mletí

  • Pro zachování maximální čerstvosti je nejlepší kupovat naši kávu zrnkovou a teprve podle druhu přípravy si ji před samotným použitím namlít. Nicméně pokud mlýnek nevlastníte, kávu Vám rádi dle přání zdarma nameleme na našem profesionálním mlýnku. U každé kávy v našem eshopu je možnost volby mletí objednané kávy.
  • Jsou různé druhy přípravy kávy a každý vyžaduje jiný stupeň namletí, pokud si nejste jisti jaké mletí zvolit, kontaktujte nás, velice rádi Vám poradíme, nebo můžete v objednávce do poznámky uvést jakým způsobem si kávu připravujete. V případě nejasností Vás budeme kontaktovat.

Orientační hrubost mletí

  • extra jemné - džezva
  • jemné mletí – český turek
  • středně jemné mletí – Espresso, domácí espresso
  • středně mletí – Moka
  • hrubé mletí – překapávaná káva
  • velmi hrubé mletí – french press